Doorgaan naar inhoud
Van natuurlijke mangohouten meubels tot moderne accessoires, jouw meubel outlet avontuur in Curaçao begint hier!
Jouw meubel outlet avontuur begint hier!

Onderhoud

Mangohout onderhouden

Als je ervoor kiest om te investeren in meubels van mangohout wil je er natuurlijk ook voor zorgen dat deze zo lang mogelijk mooi blijven. 

Het geheim voor langdurig schitterende meubels is niet zo ingewikkeld als je misschien vreest. Mangohout kan onder andere worden onderhouden met olie en bijenwas. 

De beste tip dus om vooral voorzichtig te zijn bij het onderhoud van mangohout. Wanneer je het meubel schoon wilt maken is een licht vochtige doek meestal voldoende. Daarmee kom je in de meeste gevallen al een heel eind.

Met de volgende tips zorg je ervoor dat jouw kast, tafel of dressoir nog jaren een mangohouten pronkstuk zal zijn. 

Hoe onderhoud je mangohout?

Ondanks het feit dat mangohout in principe goed tegen water kan is het geen goed idee om er een emmer sop bij te pakken. Het hout heeft meer baat bij een iets voorzichtigere aanpak. Om je mangohouten meubels zo mooi mogelijk te houden kan je de volgende tips in gedachten houden:

  • Neem af met een licht vochtige doek, bij voorkeur een doek zonder stiksels om krassen te voorkomen.
  • Vermijd schoonmaakspullen met een ruw oppervlak.
  • Gebruik geen meubelpoets of schoonmaakmiddelen waar siliconen in zitten, want die kunnen hout op termijn uitdrogen.
  • Onderhoud mangohout niet met schoonmaakmiddelen die ammonia bevatten.
  • Zorg er bij het gebruik van vloeibare of spray-meubelpoets voor dat er geen restjes op een meubel achterblijven, want dit kan zorgen voor verkleuring.
  • Zoals je ziet is voorzichtig schoonmaken dus eigenlijk het belangrijkst bij het onderhouden van mangohout. Zonder licht vochtige doek ben je nergens! Als je deze tips opvolgt zal je aan die doek ook vaak al voldoende hebben.

Mocht het gebeuren dat er een grote hoeveelheid water op het meubelstuk terecht komt, wrijf het hout dan zo snel mogelijk goed droog om kringen en vlekken te voorkomen.

Natuurlijk kan er altijd iets gebeuren waardoor er iets meer nodig is dan een licht vochtige doek... 

Olie: extra bescherming

Soms wil je toch net een beetje extra doen. In principe is het niet nodig om het hout extra te behandelen, omdat de meubels die wij verkopen allemaal reeds behandeld zijn tegen vlekken en vocht.

Mocht je je meubel toch extra willen beschermen kan dit gedaan worden met mangohoutolie. 

Voordat je het hele meubelstuk behandeld, is het aan te raden om altijd een klein beetje uit te testen op een onopvallende plek. Laat het product goed indrogen zodat je ook echt kan zien welk effect de behandeling op het mangohout zal hebben, zodat je bij het behandelen van het meubelstuk niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Ook bijenwas kan worden gebruikt om je mangohouten tafel, kast of dressoir een extra oppepper te geven en is een goed alternatief voor mangohoutolie.

Bijenwas: een oppepper 

Zoals bij wel meer aankopen kan het zijn dat het meubelstuk na verloop van tijd een beetje van zijn glans verliest. In dit geval kan mangohout een uitkomst bieden. Bijenwas geeft het mangohout een boost waardoor het zijn oude glans weer terugkrijgt. Ook worden de nerven beter zichtbaar zodat het contrast in de warme houtsoort weer extra in het oog springt. Bijenwas kan er ook voor zorgen dat het hout iets donkerder wordt, dus houd hier rekening mee.

Mocht je juist willen dat je mangohouten meubel wat donkerder wordt, dan kan je ook kiezen voor donkere was (in tegenstelling tot transparante bijenwas). Net zoals bij de olie is het handig om de bijenwas eerst uit te testen op een plek die als het ware verstopt is, zodat je zelf kan oordelen over het effect van de behandeling voordat je het hele meubelstuk onder handen neemt.

Gebruik een doek om de was over het hout te verdelen en zie hoe het hout onder je vingers opleeft! Naast het feit dat het hout een tweede leven krijgt biedt de was ook een beschermend laagje.

De Bijenwas die wij in de winkel gebruiken is deze: https://www.dewerkbij.nl/webshop/bijenwas-kaarsen/boenwas 

Door goed onderhoud geniet je langer van een mangohouten meubel

Uiteindelijk is het goed onderhouden van je mangohouten meubilair dus helemaal niet zo moeilijk, en zorgt het ervoor dat je nog langer kan genieten van de meubelstukken die je in huis hebt gehaald. Het belangrijkste is het voorkomen van krassen, kringen en natte vlekken. Daarnaast kan je het hout dus af en toe een oppepper te geven.

Veel plezier met je mangohouten meubels!